Cuma, Mayıs 05, 2006

BASINDA 5 MAYIS SABAHI

HÜRRİYET -
Haberin devamı için fotoğrafa tıklayınız!
Savaş ÖZBEY

Yakın zamana kadar neredeyse unutulan bu mevsimlik bayram son yıllarda yeniden canlandı. İstanbul, Balkanlar’dan Ortaasya’ya kadar kutlanan bu bayramın başkenti olacak gibi. 15 bin kişilik şenlik de burada, dünya Roman aristokrasisi de. Bu yıl dört ayrı yerde Hıdrellez etkinlikleri var. Prenses Teresa Kuştepe’de, Kral Shantel Ahırkapı’da.
Ayılana Tarık Mengüç, bayılana Buzuki Orhan Osman. Fotoğrafla ilgilenene çingene düğünü, yemek sevene bahar brunch’ı. Yeter ki kesenizin ağzı açık olsun, küstürmeye gelmez Hızır’ı.

Kral Shantel Ahırkapı’da

Balkan müziğinin kralı Shantel DJ setiyle 7. Ahırkapı Şenlikleri’nde. 19.00’da başlayıp sabahın ilk saatlerine kadar süren eğlencelere bu yıl 15 bin kişinin katılması bekleniyor. Armada Hotel’in katkılarıyla bir İstanbul geleneğine dönüşmeye başlayan Ahırkapı İlkyaz Bayramı’nda yemekler ve müzik eşliğinde ateşler üstünden atlanıyor, nahıllara asılınıyor, şarkılar söylenip dans ediliyor. Buzuki Orhan Osman’ın da bir konser vereceği gecede, Shantel 22.00’de set başına geçecek.
* * * * * * * * * * * * *

MİLLİYET :Bahar kadar coşkulu
Baharın gelişini simgeleyen Hıdrellez bu yıl da cıvıl cıvıl.

İstanbul Ahırkapı'da şenlik başlıyor. Şişli'ye ise (yarın) Roman Prensesi geliyor...

İSTANBUL Ahırkapı'da yedi yaşına basan Hıdrellez Şenliği, bu akşam 19.00'da Roman orkestraları eşliğindeki "resmigeçit"le başlayacak. Bu yılın programında da yine çeşitli sokak konserleri, sokak tezgâhlarında bahar yiyecek ve içecekleri ve sürpriz konuklar yer alacak. Etkinlik 24.00'te Hıdrellez ateşlerinin yakılmasından sonra 00.30'da son bulacak. Çubuklu Hayal Kahvesi de Hıdrellez'i üç gün kutlayacak. Etkinlik kapsamında bu akşam Okay Temiz & Ritim Atölyesi, yarın Fatima Spar & die Freedom Fries grubu sahneye çıkacak.

VATAN İKİ'DEN

Gül ağacının dili olsa da konuşsa

Ne manasını bilirdik, ne niyesini... Mayıs gecesi bir an önce gelsin diye günleri iple çekerdik. Aşağı ve yukarı mahallelerden topladığımız çalı çırpılan bizim bahçede biriktirir, akşam yemeğimizi yedikten sonra fırlardık sokağaNe manasını bilirdik, ne niyesini... Mayıs gecesi bir an önce gelsin diye günleri iple çekerdik. Aşağı ve yukarı mahallelerden topladığımız çalı çırpılan bizim bahçede biriktirir, akşam yemeğimizi yedikten sonra fırlardık sokağa. Ateş yakıp üzerinden atlayacağız ya... Başka bir zevkti o, başka türlü bir paylaşımdı. Çoluk çocuk, yaşlı genç herkes en az bir kere ateşin üzerinden atlayacağında arınacağına inanırdı. Bir de taş toplanırdı, bahçedeki gül ağacının altma o taşlarla ev yapılırdı. Ya da bir kağıda ev, araba çizilir; gül ağacının dibine gömülürdü. Böyle yaparsak evimiz arabamız olacağına inandırırlardı bizi. (Çalışmadan etmeden mal mülk sahibi olunabilirmiş gibi.) İnanmak isterdik belki. Zaten ondan da çok eğlencesi için severdik biz Hıdırellez'i. Geç saatlere kadar sokakta kalacağız diye... Sabahına da (ki asıl Hıdırellez 6 Mayıs'tır, bir gece önceden kısmetler açık ama) süt içilir, İzmir'de hemen her sokakta kutlanırdı Hıdırellez.Yeditepelim'e geldiğimde aynı eğlencenin fazlasını buldum ama her sokakta değil. Belli bölgelerde. İşte bugün size Hıdırellez önerileri vereceğim ki, geceniz ve yarınınız dolu dolu geçsin.

Hıdırellez'in hası Ahırkapı'da

Geçen yıl Ahırkapı'daydım ben Hıdırellez'de. Dile kolay tam 7 yıldır düzenleniyor bu şenlik. Resmen organize bir şekilde. Hıdırellez'in olmazsa olmazı gül ağacı da oluyor; öyle komik dilekler asılıyor ki dallarına. Geçen yılın favori dileği "FB şampiyon olsun"du mesela. Bakalım bu sene hangi takımın taraftarı daha çok dileyecek?.. Uzatmaya gerek yok aslında. Anlatmakla olmaz, gidip yaşamalısınız Hıdırellez'i Ahırkapı'da.
Program bu akşam 19.00'da Roman orkestralarının resmi geçidiyle başlayacak. Buzuki Orhan, Göksenin İleri, Görkem ve Yannis Saulis, Lüleburgazlı Küçük Hasan, Makedon Folk Orkestrası, Semaver Kumpanya sırasıyla sahneye çıkacak.24.00'te de ateş yakılacak. Anlayacağınız 19.00'dan 00.30'a dek bitmeyen bir sokak eğlencesi bekliyor sizi bu gece. Üstelik giriş ve konserler ücretsiz. Stantlardan karnınızı doyurabilirsiniz, son derece sembolik ücretlerle. Teşekkürlerimiz Eminönü Belediyesi ve Eminönü Sivil Toplum girişimine...

FORUM DİPLOMATİK - Bahar Kurşun haberi:









(Çevrimiçi FORUM'da bu içeriğe erişemedik)


CUMHURİYET DERGİ'DE:

Ahırkapı'da Hıdrellez 2006

İstanbullular bu baharı da sokakta karşılayacak. Bir sokak etkinliği olan "Ahırkapı'da Hıdrellez" şenliği bu yıl 7 yaşına basıyor. Kutlama, 5 Mayıs Cuma akşamı. Bu yılın programında da yine çeşitli sokak konserleri, sokak .. (devamı)

SABAH'ta: Ahırkapı'da Şenlik Var

AÇIK RADYO: Ahırkapı'da Hıdrellez 2006


INTERNET BASINI'NDA:

İstanbul.Com

BiggLook.Com

Turizm Habercisi.Com

InternetAjans.Com

MyMerhaba.Com

Haber1.Com

-Bu da bir "blogger"dan; Dört Yapraklı Yonca 'nın haberi...-






Hiç yorum yok: